Keresés a honlapon
2021.Szárnypróbálgatók
2020.05.09.

Kedves Alkotótársak! A honlapra felkerült a 2022-es Szárnypróbálgatók alkotói pályázatának kiírása>>>
Föveny Irodalmi Folyóirat
2016.01.12.

A kedves olvasók elérhetik a 2023. január-februári számot is az oldalon!
Antológia rendelése
2015.01.27.

Antológiát a Könyvtárellátó Kft-től (Budapest Váci út 19, kisker. boltjaitól, ill. a Raszter Kiadótól lehet rendelni. A Raszter Kiadó címe: 6640. Csongrád, Szép u. 12. Az összeg: 2000 Ft a kötet + 400 Ft postai díj.)
2014.évi beszámoló
2015.06.04.

Az egyesület 2014.évi beszámolója olvasható a honlapon>>>
Pályázatfigyelő
2013.07.12.

www.palyazatok.org


A csongrádi Irodalmi Műhely 1970-ben alakult, Dr. Máthé Ferenc író-jogtudós, humanista ember vezetésével. Három évig működött - kiadott három saját gyártású antológiát - majd a társadalmi, politikai közeg miatt szüneteltette tevékenységét.

Hosszú előkészítő munka után 1999-ben újjáalakult a csongrádi Irodalmi MŰHELY, amely előbb csak 8 alkotó, ma már 23 alkotó irodalmár és több tucat levelező irodalmár taggal dolgozik és publikál rendszeresen. ( Tagjai és levelezői között van (volt) az ismert helyiek között pl.a nemrégiben elhunyt: Faludy György Kossuth-díjas költő, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, Pintér Lajos József Attila-díjas költő, Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, Barcs János SZOT-díjas költő, Polner Zoltán Juihász Gyula-díjas költő, de pl. Dr. Mádl Ferenc volt Köztársasági elnök és Dr. Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész is.)

Az Irodalmi MŰHELY tizenhatodik éve szerkeszti a „Föveny” c. havonta megjelenő irodalmi folyóiratot és adja ki az évente megjelenő antológiáját, amely 10 évig "Üzenet társainak" néven, azóta pedig "Alföldi paletta" néven jelenik meg.

A „Faludy György Irodalmi Műhely” 2000-es újjáalakulásától kezdve folyamatosan ír ki pályázatokat, amelyekben kortárs irodalmárok, (pályakezdők is) szerepet és lehetőséget kapnak. Ezekből a pályázatokból majdnem mindig antológia is született, így:
13 alkalommal (évente) „Szárnypróbálgatók” antológia
„Alföld” antológia
„Versek a Tiszáról” antológia
„Minden idők csókja” (erotikus versek) antológia
„Kavicsok – Örkény nyomában” antológia
„Bordalok” antológia
„Árnyékfogó” (gyermekvers) antológia
„Szonettek – tisztelgés Faludy György emléke előtt” antológia
„Berzsenyivel zeng a mellkasom” antológia

A pályázatokhoz kapcsoltan nagy alkotók csongrádi bemutatkozását is folyamatosan szervezzük, vendégünk volt már Szakonyi Károly, Dr. Kötő József (államtitkár Romániából) Faludy György, Baranyi Ferenc, Polner Zoltán költő. Tervezzük Vámos Miklós író, Kányádi Sándor költő stb. meghívását is.
Azóta több nemzetközi pályázatot is rendeztünk, ezekből született a „Minden idők csókja” antológia, a Kavicsok c. antológia, az Árnyékfogó c. színes gyermekvers gyűjtemény és a Szárnypróbálgatók 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015. antológiák is. 2000 óta, immáron 16. alkalommal adtuk ki az „Üzenet társainak” c. gyűjteményes antológiát illetve utódját Alföldi paletta címmel, melyben az alkotókörhöz tartozó magyarországi és határon túli irodalmárok írásai jelenhetnek meg.

Az Irodalmi MŰHELY havi rendszerességgel, közönség előtt tartja összejöveteleit, valamint az ország és a DKMT-hez tartozó megyékben (határokon innen és túl) folyamatosan író-olvasó találkozókat szervez és tart.
2006 szeptemberével kezdődően a Csemegi Károly Könyvtárral közösen hoztuk létre a PINCE PÓDIUMOT, melyen minden hónapban egy-egy szerző önálló, műsoros estjét rendezzük meg, nagy közönségsikerrel. Ezeken sikeresen együttműködünk a csongrádi Versmondók Körével, a Csongrádi Színtársulattal és a zeneiskolai tanárokból alakult zenekarral is. Hosszú ideig működött színvonalasan a GALÉRIA Teátrum, az Előtér klub, jelenleg pedig a SZABAD-TÉR rendezvénysorozat.

Az Irodalmi MŰHELY tagjai –jelentős saját erő felhasználásával – folyamatosan jelentetik meg önálló köteteiket, melyek jelentős része Csongrádról, csongrádi történetekről, csongrádi ihletésű alkotásokból állnak. Az elmúlt években megjelent kötetekből:
– Dani Imre: „Ti vagytok többen”
– Sebestyén István: „A Herceg és a Hölgymenyét”–csongrádi legenda, „A fekete könnycsepp”– versek, „A pákász és kedvese”–csongrádi legenda,
– Gulyás Katalin: „Múltszázadi versek”
– Nemeskéri Orbán István: „Férfidolgok”, „Kisvárosi Köd”,”A fogantatástól az elmúlásig”
– Ternai László: „Felétek kiáltom”-versek
– Túri Tamás: „A semmi szélén”–versek
– Góg János: „Ujjlenyomatok”–versek, „Magánügyek”–novellák, „Mélyből fakadó táncok”–versek, „Sárból tapasztott város”–versek, „Karcok a homokba” – prózai írások, publicisztikák.

2014-ben közös rendezői voltunk az országos "Tolnay Klári Centenáriumi Emlékévnek", amely több mint 70 országos és nemzetközi rendezvényt szervezett és valósított meg.

A 2015-ös évben 45 éves a Faludy György Irodalmi Műhely, 25 éves a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Tagozata, 105. évfordulója lesz Faludy György születésének. Egész éves kiemelt rendezvénysorozattal tisztelgünk a jubileumok előtt, s minél több társszervvel együttműködve szeretnénk méltó módon emlékezni.